Kanie w zalewie orientalnej
Składniki
10 kapeluszy kani
1 litr mleka 3,2%
mąka
4 jajka
bułka tarta
olej do smażenia
Zalewa:
450 g ketchupu
2 łyżki gorczycy
10 liści kaffiru
10 g przyprawy chana masala
1 łyżeczka soli wędzonej
2 łyżki miodu spadziowego
2 duże cebule
50 ml octu....Przygotowanie
Grzyby oczyszczamy, kapelusze kroimy na ćwiartki, zalewamy mlekiem z dodatkiem soli i pieprzu. Następnie osączamy, obtaczamy w mące, rozkłóconych jajkach (z dodatkiem soli, mielonej papryki i pieprzu), na koniec w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Osączamy z nadmiaru tłuszczu.

W tym samym czasie cebule kroimy w piórka, przekładamy do garnka, dodajemy ketchup, gorczycę, ocet, kaffir, przyprawę, sos mango, sól wędzoną, miód i wodę (1 litr ), zagotowujemy.
Do słoików przekładamy kanie, zalewamy marynatą.
Słoiki pasteryzujemy w piekarniku 130°C przez godzinę.



  PRZEJDŹ NA FORUM