Królik duszony
Składniki:

królik,
1 cebulka,
czosnek,
olej,
trochę śmietany i mąki
sól, pieprz.....Wykonanie:

Królika pokroić na porcje według upodobania i potrzeby wielkości kawałków. Każdą porcję natrzeć roztartym czosnkiem, solą, pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Cebulkę pokroić, zeszklić również na oleju, dodać ziele angielskie, liść laurowy, podlać wodą i do tego włożyć obsmażonego królika. Dusić do miękkości pod przykryciem. Następnie wyjąć miękkie mięso, sos przecedzić, zagęścić śmietaną i mąką, doprawić do własnego smaku. Włożyć z powrotem królika i sos wraz z królikiem zagotować. Można też zrobić sos pomidorowy lub cebulowy.
Uwaga: Królika można podawać z ziemniakami, z makaronem, z kaszą i z surówkami.


  PRZEJDŹ NA FORUM