Królik duszony |
Składniki: królik, 1 cebulka, czosnek, olej, trochę śmietany i mąki sól, pieprz.....Wykonanie: Królika pokroić na porcje według upodobania i potrzeby wielkości kawałków. Każdą porcję natrzeć roztartym czosnkiem, solą, pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Cebulkę pokroić, zeszklić również na oleju, dodać ziele angielskie, liść laurowy, podlać wodą i do tego włożyć obsmażonego królika. Dusić do miękkości pod przykryciem. Następnie wyjąć miękkie mięso, sos przecedzić, zagęścić śmietaną i mąką, doprawić do własnego smaku. Włożyć z powrotem królika i sos wraz z królikiem zagotować. Można też zrobić sos pomidorowy lub cebulowy. Uwaga: Królika można podawać z ziemniakami, z makaronem, z kaszą i z surówkami. |