Błyskawiczny chłodnik z mleka kwaśnego |
Składniki: 1,5 l mleka kwaśnego,1/4 l przegotowanej wody lub wody mineralnej, niegazowanej, 3 jajka, 1/2 szklanki koncentratu buraczanego, po 2 łyżki siekanego koperku i szczypiorku, pieprz, sól, cukier i kawałek cytryny do smaku...Wykonanie: Mleko dobrze ochłodzić. Koncentrat zmieszać z wystudzoną wodą. Dodać zieleninę. Jaja ugotować na twardo, obrać i pokroić w grubą kostkę. Wszystkie składniki razem wymieszać, doprawić do smaku pieprzem, solą, cukrem i kwaskiem. Podawać dobrze ochłodzony. Chłodnik przygotujesz w ciągu 20-25 min. Można dodać obrany i pokrojony świeży ogórek, kawałki szynki, lub pieczonego mięsa, ale to już według upodobania i smaków Twojej rodziny i bliskich. |