Babka makowa z kremem czekoladowym |
Składniki: 2 szklanki maku, 8 łyżek cukru, 1 cukier waniliowy, łyżka masła, łyżka bułki tartej, biała polewa czekoladowa lub lukier, 20 ml. śmietany 30%, 0,5 tabliczki czekolady gorzkiej, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej,1 łyżka koniaku (niekoniecznie), kilka kropli zapachu migdałowego, garść rodzynek...Wykonanie: Mak zalać wrzątkiem, zostawić na noc. Następnego dnia odcedzić mak, przemielić 2-3 razy przez maszynkę. Białka oddzielic od żółtek. Białka ubijać, stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana będzie całkiem sztywna dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Ubite jajka połączyć z mlekiem i cukrem waniliowym. Wymieszać. Formę babkową z kominem posmarować masłem i wysypać tartą bułką, przełożyć do niej ciasto makowe. Piec babkę ok. 40 min. w 160 stopniach Celsjusza. Czekoladę połamać, włożyć do garnuszka, wlać rozpuszczoną kawę (w 2 łyżkach wody). Mieszając podgrzewać aż czekolada się rozpuści. Dodać 2 łyżki śmietanki i zapach migdałowy. Pozostałą śmietankę ubić na sztywno, stopniowo dodawać rozpuszczoną przestudzoną masę czekoladowo-kawową (koniak). Masę mocno ochłodzić. Zimną babkę przetnij na 3 blaty. Każdy przełóż masą czekoladową posypując rodzynkami.Na koniec polać babkę białym lukrem lub polewą z białej czekolady. Udekoruj wisienkami lub owocami koktajlowymi. |