BARSZCZ CZERWONY Z USZKAMI
Składniki:

buraki
wywar z włoszczyzny
skórka z chleba
czosnek
ziele angielskie
grzyby suszone na farsz
ciasto jak na pierogi
sól, pieprz
cebula
masło....Przygotowanie barszczu czerwonego z uszkami :
Najpierw trzeba przygotować zakwas na barszcz. Trzeba pokroić w cienkie plastry buraki, cebulę, skórkę z chleba, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Następnie zalać wszystko wodą i pozostawić na kilka dni w ciepłym miejscu.

Farsz: grzyby ugotować i posiekać, poddusić z cebulą i masłem aż do odparowania wody.

Rozwałkować ciasto i formować uszka lub kołduny, napełniając je gotowym farszem. Ugotować na wrzącej osolonej wodzie i odłożyć. Odcedzić zakwaszony barszcz, połączyć z wywarem z włoszczyzny, dodać czosnek, sól, pieprz, odrobinę majeranku, doprawić do smaku i doprowadzić do temperatury wrzenia. Nie gotować, bo straci kolor. Na podgrzanych talerzach ułożyć uszka i zalać barszczem.


  PRZEJDŹ NA FORUM