szynka pieczona z warzywami
skladniki: 1,5kg szynki ze skorka, 1 mloda cukinia, 3 duze pieczarki, 2 cebule, 2 marchewki, sol, pieprz, swieze oregano i bazylia, ziola prowansalskie suszone,zabek czosku, olej...przygotowanie: mieso ponacinaj w poprzek do skory, natrzyj sola, pieprzem i czosnkiem. odstaw na noc do lodowki. pieczarki,marchewke,cebule i cukinie pokroj w plastry. szynke przeloz do naczynia zaroodpornego.. do kazdej kieszeni szynki wkladaj po plastrze cebuli,pieczarki,dwa plastry cukinii i pasku marchewki, posyp ziolami prowansalskimi. w zaglebienia miesa powtykaj ziola. obwiaz sznurkiem. skrop olejem i podlej woda do 1/3 jego wysokosci. przykryj pokrywka i odstaw jeszcze na godzine. nastepnie piecz ok. 1,5-2 godziny w temp. 160 st. mieso bedzie upieczone, gdy bedzie miekkie po nakluciu widelcem.


  PRZEJD NA FORUM