Podstawowy sos grzybowy
Składniki:
– 500 g grzybów
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– 250 ml śmietany 18%
– garść natki pietruszki
– sól i pieprz...Grzyby czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy na średnim ogniu przez pół godziny. Odcedzamy. Na patelni lub w garnku z grubszym dnem roztapiamy masło. Podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w kostkę i dodajemy grzyby. Dusimy na średnim ogniu przez pół godziny, podlewając niewielką ilością wody, gdy zaczynają przywierać. Odstawiamy na bok, do przestudzenia. Dodajemy łyżkę grzybów do śmietany i mieszamy, następnie drugą i ponownie mieszamy. Zahartowaną śmietanę wlewamy na patelnię, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i podgrzewamy. Na koniec przyprawiamy.Czasem na koniec dodaję do sosu pół opakowania mrożonego, rozdrobnionego szpinaku i podaję z makaronem, posypując całość twardym serem.


  PRZEJDŹ NA FORUM