Sałatka z pieczonych buraków z jabłkiem i selerem |
Składniki 2 upieczone buraki (ok 400g) 1 kwaśne jabłko (np. szara reneta, bojken, antonówka) 2 łodygi selera naciowego 1 czerwona cebula mały pęczek szczypiorku sok z cytryny 200ml serka wiejskiego 1 łyżka tartego chrzanu (ze słoika) sól świeżo mielony pieprz...Sposób przygotowania przepisu: Sałatka z pieczonych buraków z jabłkiem i selerem 1. Buraki obrać, pokroić w kostkę. Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Seler naciowy umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Szczypiorek posiekać. Serek posolić do smaku i doprawić pieprzem, dodać chrzan i wymieszać. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miski, wymieszać. Smacznego! |