ZUPA JARZYNOWA Z KLOPSIKAMI
SKŁADNIKI
kalafior – 1 szt.
ziemniaki – 4 szt.
marchew – 1 szt.
cukinia – 1 szt.
koperek – 3 łyżki
kminek – 1 łyżeczka
czarnuszka – 1 szczypta
natka pietruszki – 1 łyżka
świeży lubczyk – 1 łyżka
mielone mięso indyka – 300 g
ugotowana kasza manna – 60 g
czosnek – 2 ząbki
cebula – 1 szt.
ser grana padano – 3 łyżki
śmietanka UHT 30% – 60 ml
bulion warzywny – 1 l
cytryna – 1 szt.
mielony biały pieprz – 1 łyżeczka
oliwa z oliwek – 1 łyżka...PRZYGOTUJ
moździerz
tarkę o małych oczkach
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY PULPECIKI
Mięso dokładnie mieszamy z ugotowaną kaszą. Dodajemy połowę roztartego w moździerzu kminku, czarnuszkę, posiekaną natkę pietruszki i ser. Doprawiamy odrobiną pieprzu. Z masy formujemy małe klopsiki (ok. 15-20 g).KROK 2: KROIMY WARZYWA
Kalafiora dzielimy na różyczki. Cukinię, cebulę, marchew i ziemniaki kroimy w małą kostkę (1 x 1 cm). Czosnek kroimy w plasterki.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY ZUPĘ
W garnku z rozgrzaną oliwą przesmażamy na złoty kolor czosnek i cebulę. Zalewamy bulionem i dodajemy pozostałą część roztartego kminku. Dodajemy marchew i ziemniaki. Kiedy będą już miękkie – dodajemy kalafior i cukinię. Gotujemy ok. 5 minut.

Zupę zaprawiamy śmietanką. Doprawiamy pieprzem, skórką otartą z cytryny i wyciśniętym sokiem. Dodajemy klopsiki, posiekany lubczyk i koperek. Gotujemy na małym ogniu przez 8 minut.


  PRZEJDŹ NA FORUM