ZUPA JARZYNOWA Z KLOPSIKAMI |
SKŁADNIKI kalafior – 1 szt. ziemniaki – 4 szt. marchew – 1 szt. cukinia – 1 szt. koperek – 3 łyżki kminek – 1 łyżeczka czarnuszka – 1 szczypta natka pietruszki – 1 łyżka świeży lubczyk – 1 łyżka mielone mięso indyka – 300 g ugotowana kasza manna – 60 g czosnek – 2 ząbki cebula – 1 szt. ser grana padano – 3 łyżki śmietanka UHT 30% – 60 ml bulion warzywny – 1 l cytryna – 1 szt. mielony biały pieprz – 1 łyżeczka oliwa z oliwek – 1 łyżka...PRZYGOTUJ moździerz tarkę o małych oczkach KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY PULPECIKI Mięso dokładnie mieszamy z ugotowaną kaszą. Dodajemy połowę roztartego w moździerzu kminku, czarnuszkę, posiekaną natkę pietruszki i ser. Doprawiamy odrobiną pieprzu. Z masy formujemy małe klopsiki (ok. 15-20 g).KROK 2: KROIMY WARZYWA Kalafiora dzielimy na różyczki. Cukinię, cebulę, marchew i ziemniaki kroimy w małą kostkę (1 x 1 cm). Czosnek kroimy w plasterki. KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY ZUPĘ W garnku z rozgrzaną oliwą przesmażamy na złoty kolor czosnek i cebulę. Zalewamy bulionem i dodajemy pozostałą część roztartego kminku. Dodajemy marchew i ziemniaki. Kiedy będą już miękkie – dodajemy kalafior i cukinię. Gotujemy ok. 5 minut. Zupę zaprawiamy śmietanką. Doprawiamy pieprzem, skórką otartą z cytryny i wyciśniętym sokiem. Dodajemy klopsiki, posiekany lubczyk i koperek. Gotujemy na małym ogniu przez 8 minut. |