Flaczki z boczniaków
Składniki:


2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
1 cebula
300 g boczniaków
3 łyżki oleju roślinnego
3-4 ząbki czosnku
1 kawałek imbiru wielkości korka od wina
łyżka suszonej słodkiej papryki
łyżka majeranku
4 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
1,2 l wody lub wywaru warzywnego
1/2 gałki muszkatołowej lub 1/2 łyżeczki zmielonej
sól, pieprz
ew. sos sojowy do smaku..Przygotowanie:Boczniaki oczyść delikatnie ręcznikiem papierowym lub zwilżoną ściereczką. Grzyby pokrój w grube paski, marchewkę, pietruszkę i selera w cienkie słupki. Cebulę w kostkę a pora w pół plasterki.\Warzywa podsmaż na oleju, około 5 minut. Następnie dodaj grzyby, smaż jeszcze chwilę ale nie za długo aby się nie rozpadły.Następnie dodaj przyprawy: czosnek i imbir starte na drobnej tarce oraz liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i paprykę w proszku. Całość podsmaż jeszcze 1-2 minuty, mieszając delikatnie aby nie rozdrobnić grzybów.Wlej wodę lub wywar warzywny. Zetrzyj gałkę muszkatołową, gotuj na małym ogniu około 30 minut do miękkości warzyw.


  PRZEJDŹ NA FORUM