Wieprzowina z fasolą |
Składniki 1,5 kg wieprzowiny , np.łopatki 500 g fasoli 250 ml soku pomidorowego 1 duża cebula 125 ml oleju 1/2 pęczka siekanej zielonej pietruszki sól pieprz...Sposób przygotowania przepisu: Wieprzowina z fasolą 1. Mięso pokroić na nieduże kawałki. Cebulę posiekać. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić mięso i cebulę, smażyć aż się zrumienią. Oprószyć solą i pieprzem, dodać sok pomidorowy i dusić aż mięso będzie miękkie. W oddzielnym naczyniu zagotować fasolę, odcedzić. Do rondla z mięsem wlać 250 ml wody i wrzucić fasolę. Dusić razem do czasu aż woda zostanie wchłonięta, a sos będzie gęsty. Podawać gorące, posypane zieloną pietruszką |