Bajaderki z ciecierzycy |
1 puszka ciecierzycy ♦, 2 łyżki miodu ♦, 2 czubate łyżki masła orzechowego ♦, 1,5 łyżki kakao (plus trochę do obtoczenia bajaderek) ♦, aromat migdałowy Po wypłukaniu ciecierzycy z wody wrzuciłam ją do miski i dodałam pozostałe składniki. Wszystko zblendowałam na gładką masę. Robiłam to blenderem ręcznym, więc chwilę to trwało i następnym razem chyba ułatwię sobie życie używając blendera kielichowego. Po zblendowaniu gotową masę formowałam zwilżonymi dłońmi w kuleczki i obtaczałam w wiórkach kokosowych albo kakao (jedna i druga wersja dobra). Możecie użyć też zmielone orzeszki (ja nie miałam). Gotowe kulki (wyszło ich 14) schowałam do lodówki. I zanim sama spróbowałam – poczęstowałam męża. A ten? Zjadł jedną, zjadł drugą, trzecią też zjadł i zachwycał się przy każdym kęsie 🙂, Co ciekawe – nie miał pojęcia, że bajaderki są z ciecierzycy! Wyczuł masło orzechowe, kakao – bo to oczywiste, ale smaku ciecierzycy nie wyczuł. Także zanim zadacie mi pytanie, czy bardzo czuć smak ciecierzycy w tych kulkach – nie czuć. Bajaderki z ciecierzycy to zdecydowanie najlepszy deser, jaki ostatnio zrobiłam. A przepis znalazłam na Instagramie, na profilu fun.eat.fit, gdzie jest więcej super pomysłów na takie zdrowe słodkości. I jeszcze ważna informacja dla wegan – myślę, że miód z powodzeniem możecie zastąpić syropem daktylowym albo syropem z agawy. ♦, wiórki kokosowe (do obtoczenia).... |