ZAPIEKANKA Z MIĘSEM MIELONYM I WARZYWAMI
Składniki:
na 2-3 porcje

5-6 średniej wielkości ugotowanych ziemniaków
1 czerwona papryka
2 czerwone cebule
kilka różyczek brokuła
10 pomidorków koktajlowych albo 5 pomidorów rzymskich
250 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
100 g sera żółtego lub mozzarelli
ok. 100 ml śmietany 12 %
1 jajo
1 ząbek czosnku
sól
świeżo mielony pieprz
czerwona słodka papryka
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
natka pietruszki...Mięso mielone przekładam do miski, dodaję do niego drobno posiekany albo przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jajo, sos sojowy, sól, pieprz oraz czerwoną słodką paprykę.
Całość dokładnie mieszam, aby całe mięso obtoczone było w przyprawach.

Ziemniaki obrane w całości gotuję al dente, różyczki kalafiora również gotuję al dente.
Warzywa gotuję w osolonej wodzie, mają pozostać jędrne.

Paprykę pozbawiam gniazda nasiennego i kroję w słupki, pomidory w ćwiartki, a cebulę w talarki.

Naczynie do zapiekania smaruję delikatnie tłuszczem.
Układam warstwę pokrojonych w plastry ziemniaków, następnie różyczki brokuła, paprykę oraz cebulę.
Na warzywa wykładam przygotowane wcześniej mięso, na mięso resztę warzyw, ostatnia warstwa to ziemniaki pomiędzy które układam pomidorki.

Całość polewam śmietaną i posypuję grubą warstwą startego sera żółtego albo mozzarelli.

Tak przygotowaną zapiekankę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekam przez ok. 45 minut do momentu, aż ser się ładnie przyrumieni, a mięso straci swoją surowość.
Podczas zapiekania pomidory puszczą sok, który wraz ze śmietaną utworzy sos.Danie przed podaniem przyozdabiam kleksem śmietany oraz posiekaną natką pietruszki.


  PRZEJDŹ NA FORUM