Mus czekoladowy |
200 ggorzkiej czekolady 60 gmasła 60 gcukru pudru 6jajek...Jak przygotować? W garnku zagotuj szklankę wody, nad garnkiem ustaw miskę, a do niej włóż kawałki czekolady. Para wodna unosząca się pod miską roztopi to, co jest w środku. Ta metoda roztapiania czekolady to „bain marie”. Gdy czekolada zacznie się topić, dodaj do niej masło, ściągnij miskę znad garnka, wymieszaj i ostudź. Oddziel białka od żółtek. Żółtka dodaj do czekolady, wymieszaj. Dodaj cukier puder i ponownie wymieszaj.Białka ubij na sztywną pianę, 1/3 piany wymieszaj dokładnie z czekoladą, aby ta stała się lżejsza. Kolejną porcję piany dodawaj i mieszaj już bardzo delikatnie. Zależy nam, aby mus był jak najbardziej puszysty. Gotowy mus przełóż do miski/miseczek i schładzaj w lodówce (najlepszy jest po około godzinie). |