Drożdżówki z serem i jagodami
Składniki na drożdżówki z serem i jagodami - łatwe, szybki i przepyszne wesoły
zaczyn:
20 g drożdży
100 ml mleka
1 łyżka cukru
50 g mąki pszennej

ciasto:
przygotowany cały zaczyn
100 ml mleka
2 jajka
400 g mąki pszennej
100 ml oleju
50 g cukru
szczypta solimasa twarogowa:
300 g twarogu półtłustego
100 g cukru pudru
ziarenka z jednej laski wanilii
łyżka mąki ziemniaczanej

do posypania:
1 i 1/2 szklanki jagód

kruszonka:
100 g masła w temperaturze pokojowej
50 g cukru
70 g mąki pszennej...Przygotowanie dania drożdżówki z serem i jagodami - łatwe, szybki i przepyszne wesoły

Wszystkie składniki na zaczyn i ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Wymieszaj w miseczce wszystkie składniki zaczynu i odstaw na 15 minut.
Wszystkie składniki ciasta właściwego przełóż do misy miksera i miksuj do czasu az ciasto zacznie odchodzić od ścianek misy.
Przykryj misę ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto na oprószonej stolnicy na grubość jednego centymetra.
Wykrawaj kołka o średnicy 10 cm i przekładaj na wyłożoną papierem blachę, pozostaw na kolejne 20 minut do wyrośniecia.
Wszystkie składniki masy twarogowej wymieszaj do połączenia i odstaw do czasu aż wyrosną drożdżówki.
Przygotuj kruszonkę: przełóż składniki do naczynia i zagniataj dłonią tak długo, aż masło połączy się z mąką i cukrem i stanie się grudkowatą, nie zwartą masą.
Na wyrośnięte drożdżówki nakładaj masę twarogową, posyp ją jagodami i kruszonką.
Tak przygotowane drożdżówki wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na 25 minut.
Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia i posyp cukrem pudrem.


  PRZEJDŹ NA FORUM