Zupa krem z pietruszki |
Składniki 750 g korzenia pietruszki 2-3 łyżki masła odrobina soli pól litra mleka (może też być mleko roślinne, a w ostateczności woda) litr bulionu warzywnego lub wody sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku....Wykonanie Pietruszkę obierz i pokrój w kostkę - może być grubsza. W garnku z grubym dnem rozpuść masło i delikatnie go posól, dodaj pietruszkę i smaż na małym ogniu przez około 15-20 minut - aż pietruszka nabierze delikatnie brązowego koloru i zacznie słodko pachnieć. Po tym czasie wlej mleko i gotuj pietruszkę na małym ogniu aż zmięknie - zależnie od wielkości kostki zajmie to około 20 minut. Gdy pietruszka będzie miękka dodaj do garnka litr bulionu warzywnego i całość zagotuj. Zupę zmiksuj dokładnie w mikserze kielichowym, albo ręcznym blenderem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zupę możesz podać z podprażonymi migdałami. |