Rogaliki marchewkowe z marmoladą |
Składniki 200g startej na drobnych oczkach marchewki, 200g zimnego masła, 3 łyżki cukru pudu, 2 szklanki mąki pszennej, kilka łyżek marmolady...1. Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z cukrem pudrem, dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy.2. Następnie dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy tworząc kształt koła. Koło dzielimy na 12 części - powstanie 12 trójkątów.3. Na każdym trójkącie układamy porcję marmolady i zwijamy rogaliki.4. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach.5. Należy uważać, aby nie spalić rogalików, powinny się delikatnie zarumienić Po upieczeniu rogaliki studzimy na kratce. Rogaliki oprószamy cukrem pudrem. Życzę smacznego ![]() |