Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem |
Składniki - 5 dużych ziemniaków - pęczek szczypiorku - 2 ząbki czosnku - 2 jajka - 1 łyżka koperku - 3 łyżki mąki pszennej - 1 czubata łyżka śmietany - sól do smaku - pieprz czarny - olej do smażenia.....1. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, przekładamy je na sito ustawione na misce i delikatnie odciskamy. Skrobię, która pozostała na dnie dodajemy do ziemniaków, do których dodajemy także jajka, mąkę, śmietanę*, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekany koperek oraz szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy, a powstałą masę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Porcje masy nakładamy na dobrze rozgrzany olej rzepakowy i smażymy placki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Życzę smacznego! ![]() |