Zupa chrzanowa
2pory
2korzenie pietruszki
2małe ziemniaki
2cebule
0.5selera
2 lwody
200 mlśmietanki kremówki
200 gwędzonego boczku
1łyżeczka majeranku
1ząbek czosnku
1liść laurowy
2ziarna ziela angielskiego
4ziarna czarnegopieprzu
4łyżki tartego chrzanu
sól, pieprz....Boczek pokrój w drobną kostkę (ewentualnie w paseczki), wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż przez kilka minut, aż z mięsa wytopi się część tłuszczu i stanie się chrupiące. Wtedy ściągnij je z patelni (pozostawiając na niej wytopiony tłuszcz).

Warzywa obierz i drobno pokrój, przysmaż na patelni, na której smażył się boczek.

Po kilku minutach przełóż pokrojoną pietruszkę, por, seler i cebulę do garnka. Zalej je wodą, dodaj majeranek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.

Gotuj przez około 30-40 minut, aż warzywa zmiękną.Wtedy wyciągnij ziele angielskie i liście laurowe, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.

Gotuj około 20 minut, po czym zmiksuj zupę blenderem.

Do zupy dodaj śmietankę i chrzan, wymieszaj i ponownie zmiksuj, zagotuj i dopraw do smaku.

Zupę podawaj z kawałkami boczku i ewentualnie z jajkiem na twardo.


  PRZEJDŹ NA FORUM