Makaron z serem
Składniki:
200 g suchego makaronu np. spaghetti
50 g twardego sera typu parmezan
4 łyżki delikatnej oliwy
3 łyżki soku z cytryny
łyżeczka soli i 2 litry wody do ugotowania makaronu
Makaron z serem
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Z 200 gramów suchego makaronu spaghetti, otrzymasz po ugotowaniu około 460 gramów makaronu. Makaron spaghetti możesz też zamienić na dowolny inny makaron np. na muszelki, rurki, czy świderki. ..Makaron z serem przepis
Do garnka wlej wodę i zagotuj. Na ugotowanie 200 gramów makaronu potrzebujesz 2 litry wody. Wodę posól dopiero, gdy zacznie się gotować. Do wrzątku wsyp płaską łyżkę soli. W garnku umieść makaron i gotuj al dente. Gdy makaron zmięknie na tyle, by całkowicie zanurzyć się w wodzie, możesz go zamieszać. Ugotowany powinien być sprężysty, ale nie łamać się po nawinięciu na palec. Makaron spaghetti gotuję zazwyczaj o minutę dłużej, niż zaleca producent na opakowaniu.

Ugotowany makaron przełóż na durszlak i od razu z powrotem do garnka lub na półmisek. Makaron ma być mokry.Do makaronu wlej 4 łyżki delikatnej oliwy. Oliwę możesz zamienić na olej ryżowy lub olej z pestek winogron. Dodaj też świeżo wyciskany sok z cytryny lub limonki. Makaron zamieszaj i wyłóż na talerze. Na każdą porcję wyłóż też starty ser. Ja używam zazwyczaj sera Parmigiano Reggiano, ale możesz też sięgnąć nawet po zwykły ser żółty. Świetny będzie ser żółty Cheddar.Makaron z serem uwielbiam polać jeszcze dodatkowo na talerzu oliwą i posypać ziołami. Polecam świeże zioła: pietruszka, oregano, kolendra, bazylia. Bardzo dobrze smakuje też z dodatkiem uprażonych orzeszków piniowych.. pycha!


  PRZEJDŹ NA FORUM