Nalewka z pigwy |
Składniki: 1 kg pigwy (lub pigwowca japońskiego) 500 g cukru (lub 700 g jeśli robisz nalewkę z pigwowca) 500 ml wódki 40 % 500 ml spirytusu 95 %...Pigwówka Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Na podaną ilość składników polecam użyć większy słój o pojemności minimum 2,5 l. Pod koniec powstało mi około 2000 ml nalewki z pigwy. Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Już na wstępie zaznaczę, że nalewkę tę można zrobić zarówno z owoców pigwy, jak i z owoców pigwowca japońskiego. Możecie też śmiało wymieszać owoce pigwy i pigwowca. Tytuł przepisu sugeruje użycie wyłącznie pigwy, ale podam obie wersje szykowania nalewki w jednym wpisie. Robię tak choćby dlatego, że różnica polega wyłącznie na innej ilości cukru, jaką dodaje się podczas szykowania nalewki.Zanim przejdę do przepisu, na szybko pokażę jeszcze różnicę miedzy pigwą a pigwowcem. Pigwa ma bardzo duże owoce przypominające kształtem gruszki. Na zdjęciu poniżej widać pigwę hiszpańską. Można też kupić pigwę polską, turecką, czy grecką. Pigwa polska osiąga do około 10 cm średnicy. Pigwy zagraniczne bywają większe. Jest delikatniejsza w smaku niż pigwowiec. Nie jest tak kwaśna, więc przy szykowaniu nalewki, na kilogram pigwy nie daje się więcej niż 500 gramów cukru.Na zdjęciu poniżej najlepiej widać ogromną różnicę między dużą pigwą a małym pigwowcem. |