mieta |
Mięta – rodzaje Mięta to roślina wieloletnia o zielonych, eliptycznych liściach. Nie jest szczególnie wymagająca w uprawie – lubi wilgotne podłoże i umiarkowane nasłonecznienie. Najbardziej rozpoznawalne odmiany mięty to: mięta pieprzowa - najpopularniejszy rodzaj mięty w Polsce. Wykorzystywana jest jako przyprawa i dodatek do deserów i koktajli, jako napar leczniczy lub jeden ze składników kosmetyków. Mięta pieprzowa to krzyżówka mięty zielonej i nawodnej, mięta zielona - ma podobne właściwości do poprzedniczki. Wykorzystywana jest w produkcji past do zębów i gum do żucia, mięta polna - najczęściej stosowana przy problemach trawiennych.Z mięty najczęściej wykorzystuje się liście i łodygi w nieprzetworzonej formie lub na ich bazie przygotowywane są napary, wyciągi i olejki eteryczne. Mięta – właściwości zdrowotne Główną zaletą mięty jest jej zbawienny wpływ na podrażnienia układu pokarmowego. Wykazuje działanie rozkurczające mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, a tym samym – zmniejszające ból. Jest niezastąpiona w leczeniu problemów trawiennych, takich jak wzdęcia czy zaparcia. To wszystko dzięki zawartości mentolu, obecnego w liściach mięty, który ogranicza wydzielanie żółci. W przypadku problemów z układem pokarmowym najlepiej sprawdza się napar z liści i łodyg mięty, którą nawet profilaktycznie warto spożywać po dużych i ciężkostrawnych daniach.Według badań, mięta ma również właściwości antybakteryjne i antywirusowe. Wspomaga walkę z bakteriami, które wywołują dolegliwości układu pokarmowego, a także z Salmonellą, E. coli i gronkowcem złocistym. Wykazuje również działanie uspokajające – herbatę z mięty podaje się również w sytuacjach stresujących. |