Ser jabłkowy |
Składniki 7 kg kwaśnych jabłek (np. antonówek) 1 1/2 kg cukru cynamon....Sposób przyrządzania Obrane i pokrojone w ósemki lub szesnastki jabłka zasypać cukrem, wymieszać i zostawić na 1-2 dni, aby powstał sok. Wtedy sok zlać do naczynia i gotować na bardzo małym ogniu, aż ściemnieje, zgęstnieje i zostanie mniej więcej połowa soku. Wtedy wsypujemy jabłka z cynamonem i gotujemy, cały czas mieszając, aż masa będzie odpowiednio gęsta. Masa jest dobra, gdy już przestaje lgnąć do ścianek naczynia. Można sprawdzić również inaczej. Na wilgotną ściereczkę włożyć trochę masy, przykryć suchą i ścisnąć. Jeżeli masa już się nie przyklei, to znaczy, że nadszedł koniec gotowania. Wtedy masę jabłkową wkładamy do wilgotnych płóciennych lub z gazy woreczków i wieszamy w przewiewnym miejscu, aby wyschły. Można także wyłożyć do płaskich zmoczonych w zimnej wodzie naczyń, a gdy zastygnie wyjąć i podsuszyć. Przechowywać zawinięte w pergamin w chłodnym i suchym miejscu. Aby otrzymać ser marmurkowy, do gotowanego soku wsypujemy 3/4 jabłek, a resztę na samym końcu gotowania, aby nie zdążyły się rozgotować. W ten sposób nasz ser będzie w ciapki. Co do konsystencji, to w efekcie końcowym ser jest trochę podobny do suszonych owoców (np. moreli), ale nie tak bardzo suchy i lekko, prawie niezauważalnie ciągnący się. Przechowywać w lodówce, ale może być jakieś suche i chłodne miejsce. Można podawać z: gorzką herbatą lub kawą winem. |