Kompot z truskawek na zimę
Składniki:
1 kg truskawek
200 g cukru - 16 łyżek
2 litry wrzątku
dodatkowo: kilka malin lub poziomek dla chętnych
Kompot z truskawek do słoików
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Użyte słoiki: 4 sztuki o pojemności 800 ml każdy

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ możesz dodać odrobinę więcej lub miej cukru niż ja. Kompot z truskawek na zimę szykuję każdego roku. Obok dżemu truskawkowego to obowiązkowa pozycja na przetwory z truskawek. To owoce które uwielbiamy w domu wszyscy. Ile bym nie zrobiła kompotów, tyle zużyjemy przez zimę wesoły Cudowne jest to, że kompot z truskawek do słoików jest tak esencjonalny, że zawsze rozcieńczamy go jeszcze pół na pół z wodą i dodajemy jeszcze świeżo wyciskany sok z cytryny. Wspaniały kompocik do obiadu!


  PRZEJDŹ NA FORUM