Kruche kakaowe ciacho z budyniem lawendowym i agrestem
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
2/3 szklaki kakao
1 i 1/3 szklanki cukru pudru
1 szklanki zmrożonego oleju ( tak około godziny czy dwóch trzymanego w zamrażarce minimum, im dłużej tym lepiej w sumie, może być płynny, a może już przyjmować stałą konsystencję - np. po nocy w zamrażarce. Musi być lodowaty!)
6 łyżek mleka roślinnego
Składniki połączyć i ugnieść z nich jednolite ciasto. Włożyć na około godzinę do lodówki. Podzielić ciasto. 2/3 wyłożyć w foremce do tarty wyłożonej papierem do pieczenia. Tartę wypełnić budyniem lawendowym i agrestem. Wierzch posypać 1/3 pozostałego ciasta, pokruszonego lub startego. Piec około 45-50 minut w temp. 180 st. C. Gotowe posypać cukrem pudrem....SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
# Składniki na budyń lawendowy :
1/2 szklanki kaszy jaglanej, przepłukanej wodą
3 szklanki mleka roślinnego
1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią.
2/3 szklanki brązowego cukru, lub więcej do smaku
3 łyżki delikatnego oleju o neutralnym smaku
sok wyciśnięty z połowy cytryny
skórka otarta z całej cytryny
kwiatki z pięciu kwiatostanów lawendy
dodatkowo 2 szklanki agrestu Do rondelka z grubym dnem wsyp kaszę, cukier, olej, skórkę i sok z cytryny i lawendę, wszystko zalej mlekiem i gotuj na minimalnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aby kasza nie przywarła. Kiedy kasza wchłonie większość mleka i będzie bardzo miękka, zdejmij ją z ognia i zmiksować ręcznym blenderem na gęsty budyń.


  PRZEJDŹ NA FORUM