Kruche kakaowe ciacho z budyniem lawendowym i agrestem |
Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 2/3 szklaki kakao 1 i 1/3 szklanki cukru pudru 1 szklanki zmrożonego oleju ( tak około godziny czy dwóch trzymanego w zamrażarce minimum, im dłużej tym lepiej w sumie, może być płynny, a może już przyjmować stałą konsystencję - np. po nocy w zamrażarce. Musi być lodowaty!) 6 łyżek mleka roślinnego Składniki połączyć i ugnieść z nich jednolite ciasto. Włożyć na około godzinę do lodówki. Podzielić ciasto. 2/3 wyłożyć w foremce do tarty wyłożonej papierem do pieczenia. Tartę wypełnić budyniem lawendowym i agrestem. Wierzch posypać 1/3 pozostałego ciasta, pokruszonego lub startego. Piec około 45-50 minut w temp. 180 st. C. Gotowe posypać cukrem pudrem....SPOSÓB PRZYGOTOWANIA # Składniki na budyń lawendowy : 1/2 szklanki kaszy jaglanej, przepłukanej wodą 3 szklanki mleka roślinnego 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią. 2/3 szklanki brązowego cukru, lub więcej do smaku 3 łyżki delikatnego oleju o neutralnym smaku sok wyciśnięty z połowy cytryny skórka otarta z całej cytryny kwiatki z pięciu kwiatostanów lawendy dodatkowo 2 szklanki agrestu Do rondelka z grubym dnem wsyp kaszę, cukier, olej, skórkę i sok z cytryny i lawendę, wszystko zalej mlekiem i gotuj na minimalnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aby kasza nie przywarła. Kiedy kasza wchłonie większość mleka i będzie bardzo miękka, zdejmij ją z ognia i zmiksować ręcznym blenderem na gęsty budyń. |