Indyk, jabłko, mięta i feta. Sałatka
SKŁADNIKI
Składniki: na 2 porcje
liście sałaty
150 g filetu z indyka
1 garść liści świeżej mięty
winne jabłko
½, małej czerwonej cebuli
słoiczek sera feta w zalewie ziołowej
sok jabłkowy niesłodzony, najlepiej bio
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
b0vi...SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1
Indyka myjemy, osuszamy, kroimy w kawałki (wielkość wedle uznania).
2
Odlewamy oliwę ze słoiczka z fetą. Oliwę mieszamy z sokiem jabłkowym. Zalewamy nią kawałki indyka, dorzucamy polowe liści mięty, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę, jeśli mamy więcej czasu - najlepiej na kilka godzin.
3
Po tym czasie całość, indyka i marynatę wylewamy na patelnię i smażymy.
4
Na talerzach rozkładamy sałatę. Układamy przestudzone lekko kawałki indyka. Wykładamy fetę ze słoiczka.
5
Kroimy jabłka w dość drobną kostkę, cebulę w cienkie plasterki. Posypujemy nimi sałatkę.
6
Przygotowujemy dressing. Pozostałą oliwę ze słoiczka mieszamy z sokiem z cytryny. Dodajemy miód, posiekane liście mięty, doprawiamy, wstrząsamy. Polewamy nim sałatkę. Podajemy z bagietką. I białym winem (nie tak jak na zdjęciu)...


  PRZEJDŹ NA FORUM