Biszkopt z galaretką i śliwkami
Składniki:
Biszkopt z galaretką i śliwkami
BISZKOPT CIEMNY:
6 jajek
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki
3 łyżki kakao
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA+ DODATKI:
1 i 1/2 szklanki mleka
3 żółtka
1 łyżka mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
pół kieliszka spirytusu
1 margaryna
60 dag śliwek mogą być mrożone
3 galaretki truskawkowe...Sposób przygotowania:
Biszkopt z galaretką i śliwkami
BISZKOPTY: Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę połączyć z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko i połączyć z masą jajeczną. Piec w 180 st około 25 min. MASA: Większą część mleka zagotować. W mniejszej ilości mleka rozpuścić żółtka, oraz obie mąki. Wlać na gotujące mleko ciągle mieszając. Gdy zgęstnieje odstawić do wystygnięcia. Margarynę utrzeć z cukrem na puszysto, dodawać po łyżce zimnego kremu, ucierać aż masa stanie się szklista. Pod koniec ucierania dodać spirytus.

Masę wyłożyć na zimny placek, a na nią poukładać śliwki. Zalać tężejącą galaretką i odstawić na chwilę do lodówki. Przepis na galaretkę na opakowaniu (można użyć mniej wody).


  PRZEJDŹ NA FORUM