Biszkopt z galaretką i śliwkami |
Składniki: Biszkopt z galaretką i śliwkami BISZKOPT CIEMNY: 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki 3 łyżki kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA+ DODATKI: 1 i 1/2 szklanki mleka 3 żółtka 1 łyżka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru pół kieliszka spirytusu 1 margaryna 60 dag śliwek mogą być mrożone 3 galaretki truskawkowe...Sposób przygotowania: Biszkopt z galaretką i śliwkami BISZKOPTY: Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę połączyć z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko i połączyć z masą jajeczną. Piec w 180 st około 25 min. MASA: Większą część mleka zagotować. W mniejszej ilości mleka rozpuścić żółtka, oraz obie mąki. Wlać na gotujące mleko ciągle mieszając. Gdy zgęstnieje odstawić do wystygnięcia. Margarynę utrzeć z cukrem na puszysto, dodawać po łyżce zimnego kremu, ucierać aż masa stanie się szklista. Pod koniec ucierania dodać spirytus. Masę wyłożyć na zimny placek, a na nią poukładać śliwki. Zalać tężejącą galaretką i odstawić na chwilę do lodówki. Przepis na galaretkę na opakowaniu (można użyć mniej wody). |