Domowy sok malinowy
Składniki
1 kg malin
1/2 kg cukru....Sok malinowy krok po kroku
Maliny przebierz, umyj i pozostaw do odsączenia na cedzaku.
Owoce umieść warstwowo w wyparzonym, suchym słoiku (przesypując cukrem). Do dużego słoika wsyp część malin, na owoce cukier, ponownie maliny i cukier itd. Cukier powinien stanowić wierzchnią warstwę.
Przykryj ściereczką i odstaw w zacienione miejsce na 1-2 dni, aż maliny puszczą sok.
Maliny dokładnie przetrzyj przez sito, zlewając sok do garnka. Sok podgrzej na małym ogniu.
Przygotuj słoiczki i nakrętki wyparzone wrzątkiem i osuszone. Następnie przelej gorący sok do słoików, od razu zakręć i odstaw do góry dnem. Sok malinowy pozostaw do przestudzenia.


  PRZEJDŹ NA FORUM