CIASTO ARBUZOWIEC |
SKxDNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki maki tortowej 2 造磬i kakao 3/4 造瞠czki proszku do pieczenia..SKxDNIKI NA BISZKOPT MAKOWY: 3 bia趾a, du瞠 1/2 szklanki cukru 2 造磬i m隕i tortowej 1 造瞠czka soku z cytryny 2,5 造磬i maku SKxDNIKI NA MAS MIETANOW: 300 ml mietanki krem闚ki 30% 3 造磬i cukru pudru 1,5 造瞠czki 瞠latyny 1/4 szklanki gor鉍ej wody...SKxDNIKI NA MAS ARBUZOW: 500 g mi嘀szu z arbuza (bez pestek) 2 galaretki arbuzowe (ew. truskawkowa) SKxDNIKI NA PONCZ: 1/3 szklanki wody 2 造瞠czki soku z cytryny 1 造磬a cukru pudru..M隕 przesiewamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Bia趾a oddzielamy oddzielamy od 鄴速ek i miksujemy na sztywn pian. Pod koniec wsypujemy ca造 czas miksuj鉍 na rednich obrotach powoli cukier. Miksujemy ok. 2-3 minut, nast瘼nie dodajemy 鄴速ka. Na koniec w kilku partiach stopniowo wsypujemy przesiane suche sk豉dniki i mieszamy powoli najlepiej du蕨 造磬 drewnian. Form o wym. 2424 cm wyk豉damy papierem do pieczenia i przek豉damy ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 20-25 min. do tzw. suchego patyczka. Zaraz po upieczeniu rzucamy biszkopt z wysokoci 30 cm na zabezpieczon pod這g, aby nam nie opad這. Wyci鉚amy z formy i zostawiamy do wystudzenia. Bia趾a najlepiej prosto z lod闚ki ubijamy na sztywn pian, pod koniec dodajemy powoli cukier i sok z cytryny. Chwil miksujemy, nast瘼nie przesiewamy m隕 i mieszamy delikatnie du蕨 造磬 drewnian lub szpatu趾. Na koniec wsypujemy mak i 章czymy. Pieczemy w temp. 160 C przez ok. 30 min. Studzimy. 疾latyn rozpuszczamy w gor鉍ej wodzie i zostawiamy do ca趾owitego wystudzenia. Krem闚k ubijamy na sztywn mas, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder i chwil miksujemy. Ca造 czas miksuj鉍 na niewielkich obrotach wlewamy stopniowo ostudzon 瞠latyn. Ciemny biszkopt uk豉damy w formie i nas鉍zymy ponczem (wszystkie sk. na poncz wymieszane razem), wyk豉damy krem闚k i wk豉damy na godzin do lod闚ki, aby st篹a豉. Po tym czasie uk豉damy bardzo delikatnie na wierzch biszkopt makowy.Arbuza kroimy na kawa貫czki i wk豉damy do rondelka. Gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem, a puci sok i zacznie by mi瘯ki (ok. 15 min). Powinien by mniejszy, ale nie w formie papki. Wsypujemy galaretki arbuzowe lub truskawkowe i mieszamy do jej rozpuszczenia. Studzimy i nast瘼nie wk豉damy do lod闚ki. T篹ej鉍a mas wyk豉damy na biszkopt makowy. Ciasto ch這dzimy min. kilka godzin lub ca豉 noc. |