Szakszuka
Składniki
jajka

4 sztuki

papryka czerwona

1 sztuka

ząbek czosnku

2 sztuki

pomidor

3 sztuki

świeże czerwone chili

1 sztuka

oliwa z oliwek

3 łyżki

Kmin rzymski z Indii mielony Knorr

1 łyżka

Papryka słodka z Hiszpanii Knorr

1 łyżeczka

natka kolendry

1 pęczek

cebula dymka ze szczypiorem

1 pęczek....Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sparz pomidory, w tym celu wytnij z nich szypułkę a spód pomidora delikatnie nadetnij na krzyż. Pomidory umieść na około 10 sekund we wrzątku a następnie w zimnej wodzie. Z pomidorów usuń skórkę przekrój je na pół usuń środek. Pozostały miąższ pomidorowy pokrój w kosteczkę. W taką samą kosteczkę pokrój cebulę dymkę i paprykę. Posiekaj szczypior, czosnek chili i kolendrę.

Szakszuka - Krok 1
Krok 2
Na teflonowej patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek chili i cebulę dodaj paprykę smaż wszystko razem dłuższą chwilę. Dodaj pomidory , kolendrę, słodką paprykę,szczypior i kmin rzymski . Wszystko razem dokładnie wymieszaj, dopraw szczyptą soli.

Szakszuka - Krok 2
Krok 3
Podsmażone warzywa, rozłóż do małych naczynek. Do każdego naczynia wbij jajko. Całość wstaw do nagrzanego do 160*C piekarnika na około 10 minut. Danie można przygotować również na patelni. Zrób w jarzynach łyżką wgłębienia. Wbij w nie jajka. Przykryj i gotuj do ścięcia się białek. Podawaj.

Szakszuka - Krok 3



  PRZEJDŹ NA FORUM