Szakszuka |
Składniki jajka 4 sztuki papryka czerwona 1 sztuka ząbek czosnku 2 sztuki pomidor 3 sztuki świeże czerwone chili 1 sztuka oliwa z oliwek 3 łyżki Kmin rzymski z Indii mielony Knorr 1 łyżka Papryka słodka z Hiszpanii Knorr 1 łyżeczka natka kolendry 1 pęczek cebula dymka ze szczypiorem 1 pęczek....Przygotowanie krok po kroku Krok 1 Sparz pomidory, w tym celu wytnij z nich szypułkę a spód pomidora delikatnie nadetnij na krzyż. Pomidory umieść na około 10 sekund we wrzątku a następnie w zimnej wodzie. Z pomidorów usuń skórkę przekrój je na pół usuń środek. Pozostały miąższ pomidorowy pokrój w kosteczkę. W taką samą kosteczkę pokrój cebulę dymkę i paprykę. Posiekaj szczypior, czosnek chili i kolendrę. Szakszuka - Krok 1 Krok 2 Na teflonowej patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek chili i cebulę dodaj paprykę smaż wszystko razem dłuższą chwilę. Dodaj pomidory , kolendrę, słodką paprykę,szczypior i kmin rzymski . Wszystko razem dokładnie wymieszaj, dopraw szczyptą soli. Szakszuka - Krok 2 Krok 3 Podsmażone warzywa, rozłóż do małych naczynek. Do każdego naczynia wbij jajko. Całość wstaw do nagrzanego do 160*C piekarnika na około 10 minut. Danie można przygotować również na patelni. Zrób w jarzynach łyżką wgłębienia. Wbij w nie jajka. Przykryj i gotuj do ścięcia się białek. Podawaj. Szakszuka - Krok 3 |