Zalewa do ogórków kiszonych – sprawdzone przepisy na zalewę
Lista składników
ogórki gruntowe
czosnek polski
koper z łodygą
świeży chrzan
sól kamienna do przetworów... sposób przygotowania: Umyj ogórki i ułóż je pionowo w słojach – muszą być umyte i suche. Obierz czosnek i chrzan, a do każdego litrowego słoja włóż po 3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu oraz koper z łodygą.
Teraz najważniejsze – zalewa! Zagotuj w tym celu odpowiednią ilość wody do każdego słoika. Zastanawiasz się, ile soli powinno wylądować w słoiku? Otóż, musisz wsypać sól do swoich przetworów wyłącznie w proporcji 1:1!
Wlej wrzątek do przygotowanych słojów oraz szybko je zakręć. Zalewa do ogórków kiszonych musi całkowicie pokrywać warzywa. Dopilnuj, żeby zakrętka i krawędź w słoikach były suche.
Ogórki kiszone w słojach przykryj kocem i pozostaw na ok. 12 godzin w ciemnym oraz chłodnym miejscu – dzięki temu na pewno dobrze się zawekują.


  PRZEJDŹ NA FORUM