Rydze smażone
Składniki:
400 g rydzów,
4 łyżki masła,
4-5 ząbków czosnku,
sól,
opcjonalnie: pieprz i zioła prowansalskie.Przygotowanie:
Rydze smażone na maśle to najprostszy przepis, pozwalający wydobyć głębię smaku tych pysznych grzybów. Sezon na rydze rozpoczyna się już latem, trzeba jednak wiedzieć, że ten grzyb występuje wyłącznie w najczystszych lasach.

Rydze wypłucz w zimnej wodzie, potem dokładnie osusz.
Odetnij nóżki, a kapelusze pokrój np. na ćwiartki.
Ząbki czosnku obierz i drobno posiekaj.
Na patelni roztop masło, chwilę przesmaż posiekany czosnek. Dodaj rydze.
Smaż na średnim ogniu przez 5 minut, co chwilę mieszając. Dopraw solą. Jeśli masz ochotę, rydze smażone wzbogać też dodatkiem pieprzu i ziół, ale naszym zdaniem nie jest to konieczne.


  PRZEJDŹ NA FORUM