Rydze smażone |
Składniki: 400 g rydzów, 4 łyżki masła, 4-5 ząbków czosnku, sól, opcjonalnie: pieprz i zioła prowansalskie.Przygotowanie: Rydze smażone na maśle to najprostszy przepis, pozwalający wydobyć głębię smaku tych pysznych grzybów. Sezon na rydze rozpoczyna się już latem, trzeba jednak wiedzieć, że ten grzyb występuje wyłącznie w najczystszych lasach. Rydze wypłucz w zimnej wodzie, potem dokładnie osusz. Odetnij nóżki, a kapelusze pokrój np. na ćwiartki. Ząbki czosnku obierz i drobno posiekaj. Na patelni roztop masło, chwilę przesmaż posiekany czosnek. Dodaj rydze. Smaż na średnim ogniu przez 5 minut, co chwilę mieszając. Dopraw solą. Jeśli masz ochotę, rydze smażone wzbogać też dodatkiem pieprzu i ziół, ale naszym zdaniem nie jest to konieczne. |