CHLEB Z GARNKA
500 g mąki pszennej + mąka do podsypywania
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
400 ml ciepłej wody....Drożdże pokruszyłam do miseczki, dodałam cukier, roztarłam łyżeczką i odstawiłam na moment, żeby drożdże zrobiły się płynne. Do płynnych drożdży wlałam ok. 100 ml ciepłej wody, wymieszałam i odstawiłam na moment w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować.

Do miski wsypałam mąkę, dodałam sól, rozczyn drożdżowy, pozostałą ciepłą wodę i wymieszałam wszystko dokładnie łyżką. Miskę przykryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na całą noc (miska musi być duża ponieważ ciasto w lodówce podwoi swoją objętość).
Ciasto powinno spędzić w lodówce minimum 10 godzin.
Na drugi dzień wyjęłam wyrośnięte ciasto z lodówki, przełożyłam na posypaną mąką stolnicę i krótko wyrobiłam formując bochenek chleba. Chlebek przykryłam ściereczką i zostawiłam do wyrastania na około 30 minut.
Piekarnik rozgrzałam do 230 stopni (grzanie góra i dół) i włożyłam do niego żeliwny garnek, w którym będę piekła chleb (można również użyć naczynia żaroodpornego z przykrywką). Gorący garnek wyjęłam z piekarnika i zmniejszyłam temperaturę do 200 stopni (grzanie góra i dół). Chleb przełożyłam do garnka, przykryłam pokrywką i wstawiłam do piekarnika.Chleb piekłam przez 30 minut pod przykryciem, a następnie zdjęłam pokrywkę i piekłam jeszcze 25 minut.


  PRZEJDŹ NA FORUM