Surówka z dyni i węgierek |
Składniki: - ok. 200g obranej dyni - 1 łyżka nasion słonecznika - 5-6 dojrzałych węgierek - 3 łyżki majonezu - sok z 1/4 cytryny - cukier puder - sól, biały pieprz - 2 łyżki słupków migdałowych lub posiekanych całych migdałów bez skórki - Łyżka rodzynek namoczonych wcześniej w koniaku lub w winiaku...Opis przygotowania: Dynię ścieramy na tarce z dużymi otworami, posypujemy cukrem pudrem i skrapiamy sokiem z cytryny. Śliwki kroimy na pół, a następnie na cienkie paseczki wzdłuż owocu. Dodajemy do dyni razem z pestkami słonecznika i migdałami, mieszamy, posypujemy rodzynkami. Następnie dodajemy majonez i doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Idealne do pieczonego kurczaka lub kotletów z piersi kurczaka. Smacznego ![]() |