MUFFINY OWSIANE
Składniki (na około 5 sztuk):

3/4 szklanki zwykłych płatków owsianych (najlepiej górskich)
pół szklanki naturalnego jogurtu
3 łyżki ksylitolu/erytrolu lub więcej do smaku (ewentualnie zwykłego lub brązowego cukru, miodu, słodziku)
1 jajko
2 łyżki wiórków kokosowych
garść malin (świeżych lub mrożonych), ewentualnie innych owoców
wiórki do posypania...Przygotowanie:
W misce umieszczamy płatki owsiane, jogurt, ksylitol lub cukier (ewentualnie miód lub inną substancję słodzącą), jajko, wiórki i maliny (ewentualnie inne ulubione owoce). Całość łączymy przy pomocy trzepaczki. Masę przekładamy do silikonowych foremek na muffiny (odradzam pieczenie tych muffin w papilotkach, ponieważ ciasto może do nich przywierać), wierzch posypujemy wiórkami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut, aż babeczki będą zwarte. Muffiny owsiane studzimy na metalowej kratce. Należy je zjeść w przeciągu dwóch dni.


  PRZEJDŹ NA FORUM