OWOCOWE SUSHI |
SKŁADNIKI RYŻ DO SUSHI ryż do sushi – 500 g woda – 400 ml sól – 2 szczypty mleczko kokosowe – 150 ml OWOCOWE NIGIRI ananas – 50 g truskawki – 50 g morele – 50 g kiwi – ½, szt. melon – 50 g,,OWOCOWE FUTOMAKI kiwi – 2 szt. maliny – 30 g + 30 g do dekoracji mango – 50 g borówki (dekoracja) – 10 g SOS CZEKOLADOWY woda – 50 ml syrop z agawy – 50 ml czekolada deserowa – 100 g miękkie awokado – 80 g SOS Z MANGO I CHILI papryczka chili – 1 szt....PRZYGOTUJ matę do zwijania sushi, folię spożywczą, blender. KROK 1: GOTUJEMY RYŻ DO SUSHI Ryż płuczemy ciepłą wodą i wsypujemy do garnka. Wlewamy wodę, dodajemy sól. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, około 10-12 minut. Dodajemy mleczko kokosowe, dokładnie mieszamy, ponownie przykrywamy i odstawiamy na 30 minut, aby ryż zmiękł. Studzimy. KROK 2: OWOCOWE NIGIRI Z wystudzonego ryżu formujemy w dłoniach łódeczki o długości około 5-6 cm. Owoce kroimy w cienkie plasterki i dekorujemy nimi ryzowe łódeczki.KROK 3: OWOCOWE FUTOMAKI Kiwi obieramy i kroimy w cienkie plastry. Na macie do zwijania sushi rozwijamy folię spożywczą. Na folii układamy blisko siebie plastry kiwi. Na kiwi rozkładamy równomiernie ryż. Na jednym brzegu układamy pasek malin i pasek pokrojonego mango. Z pomocą maty delikatnie zwijamy sushi, tak by cały rulon na zewnątrz był pokryty kiwi. Zwinięty rulon wkładamy do lodówki. Gdy sushi się schłodzi, kroimy je ostrym nożem na plastry grubości około 1-1,5 cm. Dekorujemy owocami. KROK 4: SOS CZEKOLADOWY Wodę zagotowujemy z syropem. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Dodajemy miąższ miękkiego awokado i miksujemy na gładka masę. KROK 5: SOS Z MANGO I CHILI Papryczkę chili drobno siekamy i rozcieramy z cukrem pudrem na gładka pastę. Mango obieramy. Miąższ miksujemy, dodajemy pastę z chili. Mieszamy i dodajemy kilka kropli soku z limonki. Sushi podajemy z dwoma rodzajami sosu. |