Zupa z ciecierzycą
Składniki
250 g ciecierzycy
1 l bulionu jarzynowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
5-6 pomidorów
1/4 łyżeczki curry
1 płaska łyżeczka majeranku
1 płaska łyżeczka tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
pieprz czarny mielony i sól do smaku
1/4 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie)
3 łyżki oliwy z oliwek
pęczek natki pietruszki lub świeża kolendra do przybrania....Przygotowanie
Na 12 godzin przed gotowaniem zupy opłucz ciecierzycę, zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia.
Po tym czasie zagotuj ciecierzycę w wodzie, w której się moczyła. Zmniejsz ogień i gotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie przez ok. 40-50 minut. Ugotowane na miękko ziarna przecedź i odstaw.
W garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną drobno cebulę, zrumień. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Całość smaż około 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Warzywa podlej bulionem. Przypraw do smaku. Gotuj razem około 10 minut.Pod koniec gotowania dodaj ciecierzycę. W razie potrzeby dopraw jeszcze do smaku. Całość zagotuj.
Zupę z ciecierzycą udekoruj posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.


  PRZEJDŹ NA FORUM