Ciasto cytrynowe
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej torowej - 320 g
4 łyżki skrobi ziemniaczanej - 70 g
4 średnie jajka
3/4 szklanki drobnego cukru - 170 g
3/4 szklanki oleju roślinnego - 180 g
pół szklanki jogurtu naturalnego - 170 g
sok z jednej cytryny + otarta skórka
2 łyżeczki proszku do pieczenia..Ciasto cytrynowe przepis
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma do pieczenia: tortownica o średnicy 20-24 cm lub duża keksówka. Sama użyłam małej tortownicy o średnicy 20 cm, ale z bardzo wysokimi rantami. Dla ułatwienia - forma ma mieć minimum 2 litry pojemności.

Pieczenie: 170 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół lub 160 stopni z termoobiegiem.

Czas pieczenia: około 50-60 minut (Moje ciasto piekło się dość długo, bo aż 60 minut. A to dlatego, że użyłam małej, ale wysokiej formy do pieczenia. Przy szerszej formie ciasto może się upiec nawet w 40 minut).

Jajka i jogurt wyjmij wcześniej z lodówki. Przepis na ciasto cytrynowe
Jedną dużą cytrynę bardzo dokładnie wyszoruj a następnie sparz wrzątkiem. Wyciśnij z niej cały sok. Wyszło mi 6 łyżek soku. Zetrzyj też całą skórkę z cytryny (z tej samej lub innej cytryny). Sok połącz ze startą skórką.Do misy miksera wbij cztery średniej wielkości jajka i wsyp mniej więcej 3/4 szklanki cukru (lub mniej). Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa.Do miski z puchem jajecznym zacznij wlewać olej (rzepakowy, ryżowy lub z pestek winogron). Olej wlewaj cienką strużką. Puch ubijaj w trakcie wlewania oleju już na średnich obrotach. Zmniejsz obroty miksera do niskich i dodaj też pół szklanki jogurtu naturalnego oraz sok z cytryny i otartą skórkę z cytryny. Po chwili wyłącz mikser.

Do miski wsyp mieszankę sypkich składników (mąka pszenna, skrobia i proszek do pieczenia). Dwie szklanki mąki pszennej - najlepiej tortowej typ. 450 to około 320 gramów mąki (Uważaj na to, by nie dać za dużo mąki. Nigdy nie napełniaj szklanki do pełna. Warto skorzystać z wagi kuchennej). Cztery łyżki skrobi ziemniaczanej to nie więcej niż 70 gramów. Dwie łyżeczki proszku do pieczenia - nie czubate. Całość wymieszaj powoli, ale dokładnie szpatułką z sylikonową łopatką lub drewnianą łyżką. Do upieczenia ciasta cytrynowego użyłam tortownicy o średnicy 20 cm, z wysokimi rantami. Pojemność 2 litry. Możesz też użyć dowolnej innej formy o pojemności minimum 2 litrów.

Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Dno z papierem oraz boki delikatnie wysmaruj olejem roślinnym i obsyp lekko bułką tartą, kaszą manną lub wiórkami kokosowymi. Gotowe do pieczenia ciasto przełóż do formy. Formę z ciastem cytrynowym umieść na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Ustaw opcję pieczenia góra/dół. Ciasto piecz około 50-60 minut. Po około 45 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto z cytrynowe jest już upieczone. Moje było upieczone po 60 minutach (mała i wysoka forma).
Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Polecam zablokować drzwiczki rękawicą kuchenną, by zrobić tylko małą szparkę. Po 10 minutach otwórz drzwi do połowy a po chwili wyjmij ciasto z pieca. Uwolnij je z foremki i przełóż na kratkę do przestudzenia.


  PRZEJDŹ NA FORUM