PĘCZOTTO Z KURKAMI |
Składniki: 1 szklanka pęczaku 2 szklanki kurek 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 500-600 ml bulionu 2-3 łyżki tartego parmezanu oliwa z oliwek posiekana natka do posypania (opcjonalnie)....Wykonanie: Kurki umyć (tutaj opisałam jak zrobić to łatwo i skutecznie) i posiekać. W garnku rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, wrzucić posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty czosnek oraz kaszę pęczak (ziarna). Smażyć na średnim ogniu, cały czas mieszając, przez około 5 minut, aż ziarenka zrobią się delikatnie szkliste, a cebula będzie miękka. Stopniowo dodawać, po około 1/4 szklanki, ciepły/gorący bulion. Cały czas mieszać. Kolejną partię bulionu dodawać w momencie, gdy kasza wchłonie wcześniej wlany płyn. Po około 15 minutach gotowania dodać posiekane kurki i kontynuować gotowanie aż do czasu gdy kasza będzie sprężysto-miękka („al dente”)*. Rondel z pęczotto przykryć pokrywką oraz ściereczką i odstawić na 5-10 minut aby kasza uprużyła się do końca. *Uwaga: U mnie przygotowanie „risotto” trwało około pół godziny.) Gdy kasza będzie uprużona wsypać tarty parmezan i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. |