Roladki wołowe mojej Mamy |
Składniki: 1 kg mięsa wołowego np.z udźca 25 dag boczku wędzonego 2 średnie cebule 3 jajka ugotowane na twardo 3 małe ogórki kiszone musztarda, sól, pieprz smalec do obsmażenia ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty 2 ząbki czosnku...Kroki wykonania: Mięso pokroić na 8 plastrów. Rozbić je delikatnie. Posolić, popieprzyć i posmarować musztardą. Na każdym płacie położyć: słupek boczku, cząstkę ogórka, połówkę jajka i cząstkę cebuli. Zawinąć i obwiązać nitką. Obsmażyć na złoto. Podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości z listkiem, zielem, pieprzem ziarnistym i czosnkiem. Wyjąć, zdjąć nici. Powstały z duszenia sos podprawić łyżeczką mąki. Roladki polać sosem. Podawać z ziemniakami |