Pieczone pikantno- słodkie udka z kurczaka na warzywach |
Składniki: – 4 udka (ćwiartki) z kurczaka – 1/2 szklanki sosu do sajgonek pikantno- słodkiego (mój “magiczny” składnik,) – sól, pieprz, papryka ostra do smaku – warzywa (wg. uznania): 4 ziemniaki, 3 marchewki, 2 duże czerwone cebule...Sposób wykonania: Udka z kurczaka myjemy, układamy w głębszym naczyniu i zalewamy pikantno- słodką zalewą. Odstawiamy na minimum 1 godzinę. Po tym czasie obieramy warzywa, kroimy je na mniejsze części, układamy na blachę. Na nich wykładamy udka z kurczaka, dodatkowo oprószając z obu stron solą, pieprzem i ostra papryką. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza na 1 godzinę i 20 minut (co około 20 minut polewamy je po wierzchy tłuszczem, który z nich się wytapia). |