Pasta z soczewicy
Składniki:
200 g suchej soczewicy lub puszka gotowej
100 g pomidorów bez skórki
3 kawałki suszonego pomidora z oleju
2 łyżki delikatnej oliwy
sok z połówki cytryny
solidna szczypta soli i cukru..Pasta z soczewicy
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jeśli używasz soczewicy suchej i musisz ją wcześniej ugotować, to szykowanie pasty wydłuży Ci się do około 35 minut. Możesz zatem użyć 400 gramów gotowej soczewicy z puszki (taka soczewica gotowana jest wcześniej na parze) lub też użyć 200 gramów suchej soczewicy zielonej lub czerwonej i ugotować ją samodzielnie. Z 200 gramów suchej soczewicy wyjdzie Ci około 400 gramów soczewicy ugotowanej.

Pasta z soczewicy wygląda tak apetycznie, że u nas w domu znika ze stołu w kilka minut. Zazwyczaj podaję ją do pieczywa lub warzyw pokrojonych w słupki. Do nabierania pasty idealnie sprawdza się marchew, seler naciowy lub świeży ogórek. Czasem smarujemy nią kanapki, które smakują rewelacyjnie. Zdarza mi się też taką gotową pastę dodać do bulionu warzywnego lub rosołu i podać w formie zupy.


  PRZEJDŹ NA FORUM