Piegusek |
Składniki: 300 g mąki pszennej tortowej 1 szklanka suchego maku 250 g drobnego cukru do wypieków 4 jajka 250 g masła 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia ekstrakt lub aromat do ciasta (waniliowy lub migdałowy)....Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak, wlać mleko, aromat – wszystko delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie wymieszać. Formę o średnicy 22 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Przelać do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180º,C, najlepiej bez termoobiegu, przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka (pierwsze 20 minut warto piec w niższej temperaturze piekarnika – 160º,C). Wyjąć, wystudzić. |