Piernik z migdałami |
SKŁADNIKI 1/2 kg mąki 2/3 kostki masła 25 dag miodu 2 jajka szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki mleka przyprawa do pierników Ponadto: tłuszcz do formy polewa czekoladowa płatki migdałowe i figi do dekoracji.. Masło podgrzać z miodem, ostudzić. Stopniowo wsypywać przesianą mąkę, cały czas mieszając. Dodać jajka utarte z cukrem na puszystą masę, wyrobić. Proszek do pieczenia rozpuścić w mleku, połączyć z ciastem, dodać przyprawę do pierników, ponownie wyrobić. Z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na kilka dni. Przełożyć do natłuszczonej formy, piec 50 minut w temperaturze 170°C. Jeszcze ciepły posmarować polewą czekoladową, obłożyć płatkami migdałowymi i pokrojonymi figami. |