Piernik z migdałami
SKŁADNIKI
1/2 kg mąki
2/3 kostki masła
25 dag miodu
2 jajka
szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki mleka
przyprawa do pierników
Ponadto:
tłuszcz do formy
polewa czekoladowa
płatki migdałowe i figi do dekoracji..
Masło podgrzać z miodem, ostudzić. Stopniowo wsypywać przesianą mąkę, cały czas mieszając. Dodać jajka utarte z cukrem na puszystą masę, wyrobić. Proszek do pieczenia rozpuścić w mleku, połączyć z ciastem, dodać przyprawę do pierników, ponownie wyrobić. Z ciasta uformować kulę, przy­kryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na kilka dni.
Przełożyć do natłuszczonej formy, piec 50 minut w temperaturze 170°C. Jeszcze ciepły posmarować polewą czekoladową, obłożyć płatkami migdało­wymi i pokrojonymi figami.


  PRZEJDŹ NA FORUM