Jeżyny pod kruszonką z muesli |
Składniki: 500g jeżyn 2 łyżeczki mąki kukurydzianej 2 łyżeczki cukru waniliowego 75g cukru trzcinowego 125g masła 1 łyżeczka cynamonu 60g płatków owsianych 40g płatków migdałowych 30g ziaren słonecznika...Przygotowanie: Jeżyny włożyć do naczynia do zapiekania, posypać cukrem waniliowym i mąką kukurydzianą, wymieszać. Masło roztopić w rondelku i lekko ostudzić. Płatki migdałowe, owsiane, ziarna słonecznika, cukier trzcinowy i cynamon wymieszać w miseczce, zalać masłem, ponownie wymieszać. Gotową kruszonkę rozłożyć na jeżynach. Wstawić do rozgrzanego do temp. 175 st. piekarnika i piec ok. 20-25 min. Podawać z lodami lub gęstą śmietaną. |