Fasolada
500 fasoli białej
1 duża cukinia
3l bulionu warzywnego
600ml passaty pomidorowej
2 duże marchewki
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
1 łyżeczka ostrej papryki
2 łyżki oleju smakowego z bazylią
natka pietruszki....Fasolę dzień wcześniej zalać zimną wodą, wody powinno być 2x tyle co fasoli, zostawić na noc do namoczenia. Następnego dnia fasolę odsączyć, przepłukać, przełożyć do garnka. Zalać wodą i zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut. Odsączyć i przepłukać. Zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości 1-2 godziny.


Fasolę dzień wcześniej zalać zimną wodą, wody powinno być 2x tyle co fasoli, zostawić na noc do namoczenia. Następnego dnia fasolę odsączyć, przepłukać, przełożyć do garnka. Zalać wodą i zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut. Odsączyć i przepłukać. Zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości 1-2 godziny.


Gdy fasola będzie miękka dodać warzywa w pomidorach, pokrojoną w kostkę cukinię i gotować jeszcze 15 minut. Podać z posiekaną natką pietruszki.


Aby zagęścić zupę zmiksuj jedną lub dwie chochle zupy i przełóż z powrotem do garnka.



  PRZEJDŹ NA FORUM