Fasolada |
500 fasoli białej 1 duża cukinia 3l bulionu warzywnego 600ml passaty pomidorowej 2 duże marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżki oleju smakowego z bazylią natka pietruszki....Fasolę dzień wcześniej zalać zimną wodą, wody powinno być 2x tyle co fasoli, zostawić na noc do namoczenia. Następnego dnia fasolę odsączyć, przepłukać, przełożyć do garnka. Zalać wodą i zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut. Odsączyć i przepłukać. Zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości 1-2 godziny. Fasolę dzień wcześniej zalać zimną wodą, wody powinno być 2x tyle co fasoli, zostawić na noc do namoczenia. Następnego dnia fasolę odsączyć, przepłukać, przełożyć do garnka. Zalać wodą i zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut. Odsączyć i przepłukać. Zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości 1-2 godziny. Gdy fasola będzie miękka dodać warzywa w pomidorach, pokrojoną w kostkę cukinię i gotować jeszcze 15 minut. Podać z posiekaną natką pietruszki. Aby zagęścić zupę zmiksuj jedną lub dwie chochle zupy i przełóż z powrotem do garnka. |