rolada lososiowo- szpinakowa |
Składniki: - -1 opakowanie mrożonego szpinaku - 1 łyżka chrzanu lub 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka masła - 4 jajka - dwa serki Almette chrzanowe lub śmietankowe plus 4 ząbki czosnku - łosoś w plastrach 400g...Opis: Na patelni podsmażamy z masłem szpinak, chrzan lub czosnek, sól, pieprz. odsączamy na sitku i studzimy. Żółtka dodajemy do szpinaku. Białka ubijamy na sztywno. Pianę dodajemy delikatnie do szpinaku i mieszamy. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15 min. w 190 st. Przestygnięty placek smarujemy serkiem i na to układamy łososia tak aby pokrył całość. Zwijamy jak roladę i zawijamy ściśle w folię do żywności. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. |