Smażony karp z cebulką
Smażony karp z cebulką składniki:

500g filetów z karpia (można też kupić gotowe dzwonki)
1 łyżka masła do smażenia
olej rzepakowy do smażenia
1 cebula
mąka do opanierowania
sól ,pieprz ,papryka mielona słodka
natka pietruszki do oprószenia...Karpia należy wymoczyć w mleku ,można tez obłożyć cebulą i skropić sokiem z cytryny .Z karpia pozbywamy się ewentualnych łusek oraz obcinamy płetwy. Rybę porządnie opłukać wodą ,aby pozbyć się śluzu .
Następnie osuszamy papierowymi ręcznikami Kroimy na mniejsze kawałki ok 3 cm .Ponownie skropić sokiem z cytryny.
Rybę przełożyć do czystego pojemnika ,zamknąć i włożyć do lodówki na około 2 godziny .Po tym czasie ponownie osuszyć rybę .Następnie solimy ,pieprzymy i posypujemy papryką do smaku .
Na patelni rozgrzewamy masło wraz z olejem ,obtaczamy każdy kawałek w mące i smażymy z obu stron na rumiany kolor .
Cebulkę pokroić w piórka ok 0,5 cm i zeszklić na tym samym tłuszczu ,na którym smażyła się ryba. Doprawić troszkę solą i pieprzem.
Gdy cebulka się zeszkli dodać usmażoną rybę i jeszcze chwilę razem smażyć ok 3 minuty . Przed końcem na chwilę smażyć pod przykryciem.
Rybkę podać z posiekaną pietruszką.


  PRZEJDŹ NA FORUM