Siemieniotka
Składniki
- 0,5 kg konopi,
- ok. 4 l wody,
- 1 l mleka,
- szklanka kaszy manny,
- ¾, szklanki cukru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- szczypta soli...Sposób przygotowania przepisu:
Siemieniotka (śląska zupa wigilijna)

1. Konopie zalewamy wodą (tak by woda je przykryła), gotujemy do momentu aż ziarenka popękają.
Ugotowane konopie ugniatamy tłuczkiem, powstały wywar przelewamy przez sito do osobnego garnka, zachowujemy.
Konopie zalewamy kolejną porcja wody i ponownie zagotowujemy, ugniatamy i znów zlewamy wywar do garnka.
Czynność powtarzamy ok. 4-5 razy, aż konopie całkowicie się wygotują.
2. Do wywaru z konopi dodajemy cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i kaszę
manną. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Wlewamy mleko, mieszamy by kasza manna się nie przypaliła.

Zupę często podaję na zimno posypaną cynamonem lub zrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.


  PRZEJDŹ NA FORUM