Warstwowe makówki (makiełki)
Składniki
• Masa makowa:
• 150g suchego mielonego maku,
• 30g miękkiego masła,
• 2 łyżki cukru,
• 1/6 szklanki miodu,
• 20g rodzynek,
• 20g suszonej żurawiny,
• 2 suszone śliwki,
• 1,5 łyżki wiórek kokosowych,
• 15g posiekanych orzechów włoskich,
• 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
• Kilka kropel aromatu migdałowego lub pomarańczowego,
• Budyń:
• 1 opakowanie budyniu waniliowego,
• 2 łyżki cukru,2 łyżki masła,
• 400ml mleka,
• Dodatkowo:
• 9 kromek chałki,
• 300-400ml mleka,
• Suchy mak do dekoracji.... Wymieszaj ze sobą wszystkie bakalie. Masa makowa: Mak zalej 1/2 szklanki mleka i ½, szklanki wody. Odstaw do namoczenia na całą noc. Po tym czasie odsącz mak na gazie. Dokładnie odciśnij go z wody.
Warstwowe makówki (makiełki)2. Miękkie masło utrzyj z cukrem mikserem do białości. Dodawaj stopniowo mak. Po zmiksowaniu dodaj pozostałe składniki.3. Budyń: Zagotuj 300ml mleka z cukrem i masłem. W pozostałym mleko rozprowadź budyń. Na gotujące się mleko wlej roztwór budyniowy. Gotuj razem zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zdejmij z ognia i wystudź.
Warstwowe makówki (makiełki)4. Przygotuj 3-4 pucharki. Kromki chałki przekrój na pół. Maczaj kromki chałki w mleku. Nie zanurzaj na zbyt długo, aby chałka za bardzo nie namiękła. Na spodzie każdego pucharku ułóż warstwę z chałki.5. Następnie układaj warstwę z budyniu, a później warstwę z maku. Postępuj tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinna być bułka. Posyp wierzch suchym makiem. Odstaw desery na całą noc.


  PRZEJDŹ NA FORUM